Colonoscopie

Wat is een coloscopie?

Bij een coloscopie wordt een soepele flexibele sonde gebruikt om de binnenzijde van de dikke darm tot het laatste deel van de dunne darm te onderzoeken. Het onderzoek wordt gebruikt om darmpoliepen en kankergezwellen op te sporen en om darmontstekingen, zweren en bloedingshaarden vast te stellen. De coloscoop geeft een kleurenbeeld van de binnenzijde van de dikke darm.IIn de coloscoop kunnen ook andere instrumenten worden ingebracht om weefselstalen af te nemen (voor later onderzoek onder de microscoop) of om behandelingen uit te voeren (stelpen van bloedingen, wegnemen van poliepen, openmaken van vernauwingen, e.a.). Om het zicht te verbeteren kan via de coloscoop ook lucht worden ingeblazen en kan vocht worden afgezogen.
Waarvoor wordt een coloscopie gebruikt?

Een coloscopie is een veelgebruikt onderzoek dat voor veel verschillende indicaties kan worden aangevraagd.

 1. preventief vanaf 50 jaar om vroegtijdig darmpoliepen of darmkanker op te sporen

 2. aanslepende diarree

 3. bloedarmoede door ijzertekort

 4. plotse verandering van de stoelgang

 5. rood bloedverlies

 6. buikpijn


Doet een coloscopie pijn?

Over het algemeen is een coloscopie goed te verdragen en kan deze worden uitgevoerd na toediening van een lichte verdoving via een injectie in de arm.

Omdat u licht wordt verdoofd, is het aangeraden om een begeleider te voorzien. Het is namelijk verboden om dezelfde dag nog te rijden met de auto als u verdovende medicatie kreeg toegediend.

Uitzonderlijk dient een coloscopie te gebeuren onder algemene verdoving.

 

Voorbereiding

Om een darmonderzoek correct te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat de darm volledig gereinigd is, maw dat de binnenzijde vd darm vrij is van stoelgang. Over het algemeen wordt de darmvoorbereiding volledig thuis uitgevoerd, tenzij dit voor u praktische problemen met zich zou meebrengen. (vb bejaarde patiënten, die moeilijk zelfbehulpzaam zijn, etc.) In dit geval kan de darmvoorbereiding ook in de kliniek gepland worden.

 • gelieve  2 dagen voor het onderzoek geen groenten , fruit en bruin brood te eten. 
 • u mag  enkel  wit brood, rijst, niet volkoren pasta, beschuit, mager vlees, vis, kip, yoghurt en platte kaas eten. 
 • 1 liter MOVIPREP-oplossing drinkt u op het aangegeven tijdstip (zoals besproken op de consultatie), bereid als volgt: 

  1. Ledig zowel zakje A als zakje B in een lege kan en voeg 1liter (koud, plat) water toe. 

  2. Roer de oplossing tot het poeder geheel is opgelost. Dit kan een 5tl minuten duren. 

  3. Drink de vloeistof binnen 1 à 2hr op. Het wordt aangeraden om hiernaast nog een extra liter heldere vloeistof te drinken. (niet bruisend water, appelsap, thee). 
 • de dag van het onderzoek mag u ’s MORGENS nog een kopje thee drinken (GEEN koffie), doch niet meer eten! Op het aangegeven tijdstip  drinkt u terug 1l MOVIPREP-oplossing, bereid zoals hierboven beschreven gevolgd door  water totdat de stoelgang een lichtgele transparante kleur heeft  ( te vergelijken met de kleur van urine). Hierna blijft u volledig NUCHTER.

 

Verloop

Bij het begin van het onderzoek wordt een verdovend en pijnstillend middel via de ader ingespoten om het comfort tijdens het onderzoek te verhogen en om de dikke darm maximaal te ontspannen. Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten, maar bij therapeutische procedures kan dit wat langer zijn.

Meestal ligt u tijdens de coloscopie op uw linker zij, maar om het onderzoek te vergemakelijken kan u gevraagd worden op uw rechter zij te draaien.
Soms wordt er tijdens het onderzoek op de buik gedrukt door de verpleegkundige om het opvoeren van de scoop te bevorderen.

Het onderzoek is in principe pijnloos. Er kan wel een opgeblazen gevoel met krampen optreden als er lucht door de coloscoop wordt geblazen.


© 2020. Mark De Ridder. Alle rechten voorbehouden. 

Dr Sandra  Sermeus

Rassel 186, 1780 Wemmel                                      Tel. +32 473 51 08 80                                                   E-mail: sermeus.sandra@skynet.be 


Prof De Ridder

UZ Brussel, Laarbeeklaan 101, 1090 Jette                                   Tel. 02/477.61.47; E-mail: mark.deridder@uzbrussel.be

Kruipwilgendreef 9, 8670 Oostduinkerke.                                    Tel. 0478/12.79.06; E-mail: DH_Radiotherapie@me.com